nhar

Het regent boetes op superleuk Verkeersplein in Oosterhout

BN_DeStem-RonMagielse

©Foto: Het Fotobureau-Ron Magielse

13-4-2015 OOSTERHOUT – “Dat wordt een boete”, krijgt Sophie Garnitschnig te horen.

Inderdaad. Ze gaf geen voorrang aan de van rechts komende Vera. De hoogte van de boete valt gelukkig alleszins mee: zestig tellen parkeren.
Desgevraagd vertelt ze wat er fout ging. “Ik had me vergist. Vera wachtte, toen dacht ik dat ik mocht.”
Even later gaat ook Valentijn de Koning op de bon. Zijn excuus zal de politie ook alvast honderd keer gehoord hebben: “Eigenlijk lag het niet aan mij. Ze hadden ineens de borden – van een eenrichtingstunnel (!) – omgedraaid.”
Beide incidenten doen zich voor op Het Verkeersplein, een mobiele praktijksimulatie waarmee Veilig Verkeer Nederland in samenwerking met Shell sinds 2011 langs basisscholen gaat. Kinderen van groepen 4, 5, en 6 kunnen hier oefenen met kruispunten, verkeersborden en stoplichten.
Gisteren was het de beurt aan de leerlingen van Torenschouw en De Berkenhof uit Oosterhout, de Achthoek uit Den Hout en Sint Jan uit Oosteind.
Het Verkeersplein is, compleet met skelters en drie enthousiaste instructeurs, neergestreken op het terrein van Verkeersschool Willem Verboon. Behalve het oefenen met voorrangsregels en verkeersborden, is er ook ruim aandacht voor de dode hoek van een vrachtwagen.
Na een uur oefenen krijgt iedereen een verkeersplein-rijbewijs.
Het Shellstation aan de Pasteurlaan deelt bovendien een goodybag uit met spulletjes als een setje fietslampjes en Lego.
En van de verkeersschool krijgen de leerlingen een speciaal voor hen ontwikkelde theorieles.
Volgens instructeur Michel Rahn is het van belang te blijven letten op het verkeersgedrag van kinderen én dat van de ouders.
Regelmatig hoort hij van kinderen ‘pappa en mamma steken ook nooit hun hand uit.’
Juf Marjolijn van Overbeek is zeer te spreken over de kwaliteit van de lessen. “Het niveau sluit precies aan bij de lessen.
Ook de uitleg over de dode hoek, wat normaal toch best lastig is.” Het Verkeersplein kwam op uitnodiging van verkeersouder Harm Rutten.
Eigenlijk lag het niet aan mij. Ze hadden ineens de borden omgedraaid Valentijn de Koning.

© Artikel BN De Stem
© Foto: Ron Magielse/Het Fotobureau

Verkeersplein in actie
Recensie naar aanleiding Boekenbal Uithoorn

Recensie naar aanleiding Boekenbal Uithoorn

Geweldige Michel Rahn als presentator van het Boekenbal Uithoorn – Amstelland Michel Rahn was als ambassadeursvrouw Reinildis DuivenééDewitt de presentator die het hele programma van het Boekenbal Uithoorn – Amstelland met veel humor en spitsvondigheden aan elkaar...